Koktajl z figą kaktusową

Przedstawiam jeden ze sposobów na ugaszenie pragnienia w andaluzyjskie upalne dni i wieczory. Gorąco towarzyszy nam ciągle, jedynie poranki są lekko orzeźwiające. Jest tylko jeden warunek. Trzeba wstać o siódmej rano i czym prędzej wyjść na spacer brzegiem morza. Gdy tylko słońce zaczyna wspinać się po niebie już robi się gorąco. Gdy więc dookoła szaleje gorąco bardzo przyjemnie jest wypić sok z fig kaktusowych. Owoce te nazywane są różnie, jedni mówią że to opuncja, jedni, że figa kaktusowa a jeszcze inni, że to nopal. Kaktus ten pochodzi z Meksyku,a tutaj w Andaluzji jest ich bardzo dużo, najczęściej rosną na klifach skalnych. Nie byłoby problemu, żeby samemu zerwać sobie owoce i zajadać je za free. Jest tylko jedna przeszkoda, owoce trzeba oczyszczać z igiełek, a to wymaga dużo pracy i odwagi ;) Na targu i w warzywniakach można kupić owoce już oczyszczone, ale i to nie oznacza wcale, że na owocach nie ma już igiełek. Naprawdę trzeba bardzo uważać, bo gdy już sobie powbijamy te igiełki w dłonie to marne nasze szanse na wyciągnięcie wszystkich. Są one tak małe, że jedynie językiem jesteśmy w stanie zlokalizować gdzie się wbiły. Najlepiej użyć do nich gumowych rękawiczek. Warto się jednak trochę pomęczyć bo owoc jest bardzo dobry. Po zdjęciu skórki jest on albo czerwony, albo pomarańczowy, albo żółty. Ma sporo małych, twardych pestek. Dlatego idealnie nadaje się do koktajlu, można go zmiksować a następnie przelać przez sitko. Składnikami opuncji są między innymi aminokwasy, witaminy (A, B1, B2, C, PP) oraz węglowodany: cukry proste, dwucukry i wielocukry (głównie pektyny, celuloza i błonnik), minerały takie jak wapń, potas, magnez, krzem, sód, żelazo, glin i mangan. Nopal pomaga w trawieniu i wypróżnianiu, udrażnia jelita. To zasługa błonnika, który pęczniejąc hamuje apetyt oraz wymiatając resztki pokarmowe i złogi kamieni kałowych, w sposób naturalny wspomaga oczyszczanie organizmu. 


Składniki:
5 fig kaktusowych (opuncji figowych)
kiść zielonych winogron
3 duże śliwki


Obieramy figi kaktusowe. Obrane myjemy i wrzucamy do blendera. Do tego dorzucamy umyte winogrona oraz umyte i wypestkowane śliwki. Całość dobrze miksujemy. Opuncja ma dużo małych pestek dlatego przelewamy koktajl przez sitko. 

Smacznego!  
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz