Przedstawiam jeden ze sposobów na
ugaszenie pragnienia w andaluzyjskie upalne dni i wieczory. Gorąco towarzyszy
nam ciągle, jedynie poranki są lekko orzeźwiające. Jest tylko jeden warunek.
Trzeba wstać o siódmej rano i czym prędzej wyjść na spacer brzegiem morza. Gdy
tylko słońce zaczyna wspinać się po niebie już robi się gorąco. Gdy więc
dookoła szaleje gorąco bardzo przyjemnie jest wypić sok z fig kaktusowych.
Owoce te nazywane są różnie, jedni mówią że to opuncja, jedni, że figa
kaktusowa a jeszcze inni, że to nopal. Kaktus ten pochodzi z Meksyku,a tutaj w
Andaluzji jest ich bardzo dużo, najczęściej rosną na
klifach skalnych. Nie byłoby problemu, żeby samemu zerwać sobie owoce i zajadać
je za free. Jest tylko jedna przeszkoda, owoce trzeba oczyszczać z igiełek, a to
wymaga dużo pracy i odwagi ;) Na targu i w warzywniakach można kupić owoce już
oczyszczone, ale i to nie oznacza wcale, że na owocach nie ma już igiełek. Naprawdę trzeba bardzo uważać, bo gdy już sobie powbijamy te igiełki w dłonie to
marne nasze szanse na wyciągnięcie wszystkich. Są one tak małe, że jedynie
językiem jesteśmy w stanie zlokalizować gdzie się wbiły. Najlepiej użyć do nich
gumowych rękawiczek. Warto się jednak trochę pomęczyć bo owoc jest bardzo
dobry. Po zdjęciu skórki jest on albo czerwony, albo pomarańczowy, albo żółty. Ma
sporo małych, twardych pestek. Dlatego idealnie nadaje się do koktajlu, można
go zmiksować a następnie przelać przez sitko. Składnikami opuncji są między
innymi aminokwasy, witaminy (A, B1, B2, C, PP) oraz węglowodany: cukry proste,
dwucukry i wielocukry (głównie pektyny, celuloza i błonnik), minerały takie jak
wapń, potas, magnez, krzem, sód, żelazo, glin i mangan. Nopal pomaga w
trawieniu i wypróżnianiu, udrażnia jelita. To zasługa błonnika, który
pęczniejąc hamuje apetyt oraz wymiatając resztki pokarmowe i złogi kamieni
kałowych, w sposób naturalny wspomaga oczyszczanie organizmu.
Składniki:
5 fig kaktusowych (opuncji figowych)
kiść zielonych winogron
3 duże śliwki
Obieramy figi kaktusowe. Obrane myjemy i wrzucamy do blendera. Do tego dorzucamy umyte winogrona
oraz umyte i wypestkowane śliwki. Całość dobrze miksujemy. Opuncja ma dużo
małych pestek dlatego przelewamy koktajl przez sitko.
Smacznego!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz