Chyba każdy z nas wie, iż jedzenie owoców jest bardzo zdrowe. Są one bogatym źródłem witamin, błonnika oraz składników mineralnych. Warto jednak podsumować, jak jeść owoce i dlaczego właśnie tak.
Zacznę może od tego, że nie należy dodawać
cukru do surowych owoców. Zadaniem owoców jest wsparcie organizmu w
oczyszczaniu krwi, odkwaszaniu jej. Kiedy dodajemy do nich cukier efekt jest
dokładnie odwrotny, cukier powoduje fermentację i zaczyna się proces
zakwaszania.
Owoce powinno się jeść osobno, najlepiej na
czczo. Gdy zamierzamy zjeść owoce w środku dnia, pamiętajmy żeby je jeść
najlepiej 2-3 godziny po posiłku (w zależności co jedliśmy wcześniej). W
przypadku, gdy nie odczekamy i zjemy owoce od razu, po normalnym posiłku, owoce
zalegają w przewodzie pokarmowym za produktami, które trawią się dłużej. W
takiej sytuacji nasze owoce zaczynają fermentować, pojawiają się wzdęcia oraz
bóle brzucha.
Najlepiej, gdy jemy owoce powoli i w
niedużych porcjach. Tak, żeby organizm miał szansę na uruchomienie wszystkich
procesów trawiennych, żeby pobrać z owoców wszystkie witaminy i minerały jakie tylko
może.
Gdy zastanawiamy się, które owoce kupić,
odpowiedź jest bardzo prosta. Najbardziej wartościowe są owoce sezonowe,
wyhodowane w regionie, w którym mieszkamy. Są świeższe, posiadają też „informację”,
która tworzy się w roślinie pod wpływem klimatu w jakim żyjemy. Jedzone przez nas owoce powinny być odpowiednio dojrzałe.
Owoce powinniśmy jeść wyłącznie surowe.
Gotowane owoce tracą swoje enzymy
oraz średnio 85%
witamin i minerałów . Zapytać
można, czym właściwie są owe enzymy. Otóż enzymy są to proste lub złożone
białka produkowane w żywych organizmach. Ponieważ każdy enzym bierze udział w
przetwarzaniu określonych substancji odżywczych, jeden enzym nie zastąpi
drugiego. Jeśli któregoś z enzymów jest mniej niż potrzeba, może to doprowadzić
do zaburzeń trawienia. Enzymy są konieczne w procesie trawienia, biorą udział w
uwalnianiu z pożywienia witamin, soli mineralnych i aminokwasów - niezbędnych składników
dla naszego zdrowia. Gotowanie niszczy fitocydy. Fitocydy to substancje, które hamują rozwój lub całkowicie niszczą
wirusy i bakterie, mając właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne. Zawarte są
w większości warzyw i owoców. Szczególnie bogate w fitocydy są pomarańcze,
cytryny , mandarynki, żurawina, truskawki, antonówki. Ważną informacją jest również
to, iż obróbka cieplna zmienia strukturę wody zawartej w owocach. Zostaje
zmieniona, a nawet wypaczona cała zawarta w niej informacja o owocu. Gdy
podgrzewamy owoce do temperatury ponad 37 °C, owoc
staje się martwy.
Źródło:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz