Sezon szparagowy trwa! Tym razem postanowiłam wykorzystać w 100% wartości odżywcze szparagów i przygotowałam je na surowo. Nie ma sensu obawiać się surowych szparagów, ponieważ gdy są świeże, są bardzo soczyste i smaczne. Jedyną notatkę z przeciwwskazaniami znalazłam dla osób z dną moczanową i dolegliwościami nerek (szparagi zawierają związki purynowe). Jeśli uda się Wam zakupić świeżutkie, to zachęcam do jedzenia surowych :) Szparagi połączyłam z burakiem, a żeby było naprawdę pysznie dodałam sporo pietruszki. Uwielbiam takie połączenie i mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
Składniki:
1 burak
1/4 korzenia selera
pęczek szparagów
2 garści natki pietruszki
kawałek pora (około 10 cm)
1 duże awokado (lub 2 małe)
2 ząbki czosnku
2 marchewki
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek extra virgin
sól morska
Dokładnie myjemy wszystkie warzywa.
Buraka, marchewkę oraz selera trzemy na tarce. Szatkujemy natkę pietruszki. Pora kroimy na cienkie paski.
Przygotowujemy szparagi. Obcinamy twarde końcówki i ściągamy lekko skórkę przy obciętej końcówce. Kroimy szparagi na kawałki o długości około 1 cm.
Do blendera wrzucamy awokado, sok z połowy cytryny, czosnek, szczyptę soli morskiej. Miksujemy awokado do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodajemy oliwę z oliwek.
Tak przygotowany sos dodajemy do naszej surówki. Mieszamy wszystko dokładnie. Podczas mieszania można surówkę dosolić (wg uznania).
Smacznego!
Joanna
Buraka, marchewkę oraz selera trzemy na tarce. Szatkujemy natkę pietruszki. Pora kroimy na cienkie paski.
Przygotowujemy szparagi. Obcinamy twarde końcówki i ściągamy lekko skórkę przy obciętej końcówce. Kroimy szparagi na kawałki o długości około 1 cm.
Do blendera wrzucamy awokado, sok z połowy cytryny, czosnek, szczyptę soli morskiej. Miksujemy awokado do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodajemy oliwę z oliwek.
Tak przygotowany sos dodajemy do naszej surówki. Mieszamy wszystko dokładnie. Podczas mieszania można surówkę dosolić (wg uznania).
Smacznego!
Joanna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz