Chleb czystoziarnisty ( bez mąki )



Składniki:
szklanka ziaren słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów włoskich
3/4 szklanki żurawiny
garść suszonych śliwek
garść suszonych moreli
garść ziaren siemienia lnianego złotego
3/4 szklanki płatków owsianych
szklanka kaszy jaglanej
łyżka soli morskiej
3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
kurkuma, cynamon, majeranek ( opcjonalnie)

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Gotujemy ( 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody) pod przykryciem na małym ogniu ( nie mieszamy).

Gotujemy płatki owsiane w wodzie.

Ugotowaną kaszę oraz płatki przekładamy do miski. Dodajemy ziarna, owoce, sól, tłuszcz oraz przyprawy (ziarna wcześniej możemy pozostawić w wodzie na noc, dzięki czemu chlebek będzie bardziej ścisły). Mieszamy.

Przekładamy na płaskie blachy. Czekamy aż masa nieco ostygnie po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70 stopni. Pieczemy ok 40 min.



Smacznego!
Magda

4 komentarze:

  1. Dziewczyny, czy zamiast siemienia złotego można użyć brązowego?
    pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Różnica jest taka, że len złocisty ma więcej wartości odżywczych. Len brązowy ma mniej wartości, jednak i tak ma ich sporo. No i ma Omega 3! Pozdawiamy :)

      Usuń
    2. Czasami złocistego dodają do wegańskich potraw zamiast jajek, ale po co jajka w chlebie ;)
      Dzięki za odp
      Karolina

      Usuń
    3. Do chlebów bez mąki dodaje się siemię lniane głównie po to, żeby skleić wszystkie składniki ze sobą. Oczywiście wartość odżywcza lnu jest dodatkowym plusem, szczególnie właśnie ze względu na zawartość Omega 3, którego jemy zdecydowanie za mało

      Usuń