Miód z mniszka lekarskiego

Znalezienie łąki z dala od gospodarstw oraz ulicy było nie lada wyczynem, ale się udało!
Przepis znalazłam tutaj.
  
Składniki:
400 szt. kwiaty mniszka lekarskiego
1,5 szklanki ksylitolu
2 cytryny
imbir świeży (około 3 cm)
4 szklanki wody
łyżeczka kurkumy

Zalewamy mniszka czterema szklankami wody. Dodajemy pokrojone cytryny (bez skórki) oraz imbir pokrojony w plasterki. Gotujemy około 45 minut na małym ogniu.
Zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny.
Następnie wszystko odciskamy przez gazę, dodajemy 1,5 szklanki ksylitolu oraz łyżeczkę kurkumy i gotujemy. Kiedy ilość płynu się zmniejszy o połowę przelewamy miód do słoika. Zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem.

Pychota!


Przetwory z mniszka ułatwiają przepływ żółci, a ponadto w wyniku bezpośredniego wpływu na wątrobę, zwiększają wytwarzanie żółci oraz wzmacniają  organizm.

Kurkuma przyspiesza procesy gojenia ran.  Stosuje się ją również przy leczeniu wrzodów żołądka, ponieważ wzmaga produkcję kwasów żółciowych.

W związku z tym, iż do miodu zamiast tradycyjnego cukru dodałam ksylitol, który  w większych ilościach działa przeczyszczająco, zalecana dawka spożywania miodu to ok. 2-3 łyżeczki na dzień.

Na zdrowie!
Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz