Tortilla ze szparagami

W Andaluzji sezon szparagowy w pełni. Na naszym miejscowym ryneczku zagościły one na dobre. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ niezmiennie szparagi na talerzu kojarzą mi się z niesamowitym doznaniem smakowym. Nie jest to chyba przypadkowe, gdyż szparagi uważane są za naturalne afrodyzjaki. 
Przygotowywaniu tortilli towarzyszy bardzo ładny zapach. Smak jej jest wyśmienity. Szparagi przygotowane w ten sposób smakują rewelacyjnie, są bardzo soczyste. Tortilla jest świetnym pomysłem na śniadanie (białko) lub lunch.   


Składniki:
1 czerwona papryka
2 pęczki szparagów (im więcej tym lepiej)
7 jaj
2 ząbki czosnku
sól morska
oliwa z oliwek z wytłoczyn
natka pietruszki lub bazylia

Zaczynamy od przygotowania szparagów. Odcinamy ich twarde końcówki i lekko ściągamy skórkę przy końcach, dokładnie je myjemy. Następnie kroimy szparagi w poprzek, na kawałki o długości około 2-3cm. Paprykę kroimy na paski. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy szparagi oraz paprykę. Mieszkamy co chwilę, posypujemy szczyptą soli, dodajemy czosnek (ja starłam go na dużych oczkach tarki) i smażymy warzywa 3 minuty. Przekładamy wszystko do miski i na chwilę odkładamy. 

Czas na przygotowanie jajek. Ubijamy jajka na piankę, dodajemy soli do smaku. Dolewamy piankę jajeczną do wcześniej przygotowanych warzyw. Całość mieszamy. 

Na patelni lekko rozgrzewamy oliwę, wlewamy na nią jajka z warzywami. Przykrywamy patelnię i trzymamy ją na lekkim ogniu. Można co jakiś czas przelewać nieścięte jajko bokami pod spód. Gdy tortilla urośnie i jajko się trochę zetnie (lub gdy poczujecie, że tortilla zaczyna się przypalać) przewracamy tortillę na drugą stronę. Można do tego użyć pokrywki. Przykładamy pokrywkę do patelni, robimy obrót patelnią i przekładamy tortillę na pokrywkę, po czym z pokrywki przekładamy tortillę z powrotem na patelnię. Przykrywamy na chwilę patelnię i ściągamy ją z ognia. 

Tortillę przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub świeżymi listkami bazylii.





Smacznego!
Joanna

3 komentarze:

  1. O, widziałam ostatnio świeże szparagi! Może się skuszę i wypróbuję Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co powiecie na to, by dodać przepis na jakąś zdrową kanapkę? Rano, przed pracą raczej nie dam rady zrobić takiej tortilli :-(

    OdpowiedzUsuń