KOFEINA jest
ewidentnie najczęściej używanym środkiem pobudzającym na świecie. Kawa,
herbata, czekolada, kakao, wiele napojów, tabletek odchudzających, aspiryna,
różne środki przeciwbólowe, a nawet pewne preparaty roślinne zawierają kofeinę
albo substancje bardzo do niej podobne. Takim przykładem może być teobromina w
czekoladzie i kakao albo teofilina w herbacie. Kiedy kofeina przyjmowana jest w
nadmiernych ilościach (np. dwie filiżanki kawy pijane regularnie),
rezultatem może być którykolwiek z poniższych objawów : niepokój i nerwowość,
bezsenność i lekki sen, różne rodzaje chorób serca, dolegliwości żołądkowe i
jelitowe.
Kawa jest
ogrzewająca, pobudzająca, moczopędna, działa jak środek przeczyszczający.
Idealnie sprawdza się jako środek do stosowania zewnętrznego. Mokry okład z
kawowych fusów przyśpiesza leczenie siniaków i ukąszeń owadów.
Przy
produkcji kawy stosuje się niebezpieczne substancje chemiczne: trujące opryski
herbicydami i pestycydami podczas uprawy, rozpuszczalniki na bazie ropy naftowej
do usuwania kofeiny i inne chemikalia, które sprawiają, że staje się ona
łatwo rozpuszczalna; dodatkowo oleje zawarte w kawie szybko jełczeją, kiedy jej
ziarna zostają już zmielone. Z tego powodu najlepiej stosować pochodzące
z ekologicznych upraw całe ziarna kawy, które można świeżo zmielić.
Ekstrakt
kawy bezkwasowej:
W szklanym
naczyniu wymieszaj 30g świeżo zmielonej, ekologicznej kawy z 8 filiżankami wody.
- umieść
mieszaninę w chłodnym, ciemnym miejscu i pozostaw do nasiąknięcia przez ok. 16
godzin;
- przecedź
płynny ekstrakt przez filtr do kawy lub płótno do szklanego słoika, który można
szczelnie zamknąć;
- taki
ekstrakt jest skoncentrowany i 1-2 łyżki dodane do 250 ml gorącej wody dają 1
filiżankę bezkwasowej kawy;
- przechowuj
ekstrakt w zamkniętym słoiku w lodówce do 2 tygodni.
GUARANA
zawiera trzykrotnie więcej kofeiny niż kawa. Ma działanie pobudzające,
wzmacniające i przeciwdziałające zmęczeniu. Guarana stosowana jest również
w lecznictwie. Wchodzi w skład proszków przeciwmigrenowych. Stosowana jest przy
obniżonym ciśnieniu i w preparatach dla kierowców podróżujących nocą oraz jako
środek uzupełniający w łagodnej biegunce. Stymuluje, redukuje zmęczenie,
zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Wyrównuje niedobór
adrenaliny, spowodowany przez zmęczenie, długotrwały stres czy szybkie tempo
życia. Dodatkowo, naturalne właściwości guarany są bardzo skuteczne w walce ze
stanami depresyjnymi, wynikającymi z wyczerpania nerwowego. Guarana działa na
cały układ nerwowy i w sposób naturalny przywraca dobry nastrój oraz wycisza
organizm. Nazywana przez Indian „eliksirem młodości” ma także właściwości
pobudzające. Dlatego tak chętnie wykorzystywana jest przez sportowców. Nie
tylko zwiększa siły i wytrzymałość, ale także pomaga usuwać kwas mlekowy z
mięśni. Należy jednak pamiętać, że kofeina przyjmowana w dużych
dawkach może powodować działania uboczne: palpitacje serca, utratę
koncentracji, nerwowość, mdłości czy bezsenność.
Napój z
guaraną:
1) 1
łyżeczka guarany ( pobudza nawet do 6 godzin)
kefir lub domowe mleczko kokosowe
2) 1
łyżeczka guarany
połówka cytryny
łyżka oliwy z oliwek
woda
Źródło: "Odżywianie dla zdrowia" Paul Pitchford
woda
Źródło: "Odżywianie dla zdrowia" Paul Pitchford
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz