Składniki:
ciasto:
235 g mąki z cieciorki (można wymieszać z mąką ryżową, w proporcji pół na pół)
1 łyżeczka soli morskiej
60 g oleju kokosowego lub oliwy z oliwek extra virgin (ew. masło lub olej rzepakowy)
6-7 łyżek zimnej wody (opcjonalnie)
farsz:
4 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
2 łyżki nasion kolendry
średnia cebula posiekana
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
3 ugotowane ziemniaki
ugotowany kalafior
90 g ugotowanego groszku
2 zielone papryczki chilli posiekane
1 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki soli morskiej
Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Na środku zrób wgłębienie i wlej olej. Weź trochę mąki z olejem na dłoń i ucieraj je druga wyprostowaną dłonią. Rób to nad miską tak żeby mąką nasiąknięta olejem spadała z powrotem do miski. Kiedy cała zawartość dłoni znajdzie się z powrotem w misce, powtórz tą czynność z następną porcją mąki i oleju. Kontynuuj aż cała mąką będzie równo pokryta olejem. Do mąki z tłuszczem, wlej 6 łyżek wody i wymieszaj. Jeżeli potrzeba, dodaj jeszcze pół lub całą łyżkę wody, kropelkami.
Umieść ciasto na drewnianej desce, posmaruj palce olejem żeby ciasto nie przywierało i ugniataj ciasto przez 10 minut – powinieneś uzyskać zwartą, nieklejącą masę. Umieść ciasto pod zwilżonym ręcznikiem i pozostaw na pół godziny.
Na patelni rozgrzewaj na średnim ogniu olej przez 2 minuty. Dodaj nasiona kolendry i smaż aż się zrobią lekko brązowe. Dodaj cebulę, imbir oraz papryczkę chilli i smaż aż cebulka stanie się złota (4-5 minut). Dodaj ziemniaki i groszek, zamieszaj i smaż przez około 10 minut. Zdejmij patelnie z ognia. Dodaj pozostałe składniki nadzienia, dokładnie zamieszaj i odstaw.
Wyjmij ciasto i ugniataj przez minutę, podziel na 2 równe części. Każdą z części rozroluj (używając rąk) na 12 mm wałek i potnij każdy wałek na 8 równych części. Z każdej uformuj kulki.Każdą kulkę rozwałkuj na okrągłe 15 cm placki, przetnij każdy placek na połowę, uzyskując placki na 2 samosy. Połóż na dłoni pojedynczy placek i sklej ze sobą prosty brzeg, formując stożek (okrągły brzeg będzie tworzył górę stożka). Przed sklejeniem zwilż 1 brzeg wodą. W stożku umieść łyżkę nadzienia i sklej górę stożka, także zwilżając jeden brzeg wodą.
Pierożki należy piec w piekarniku w 180 stopniach ok 20 min (do zbrązowienia).
Pierożki najlepiej smakują z dipem czosnkowym, z mięty lub z curry.
Smacznego :)
Magda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz