Browney z masłem orzechowym
Składniki:
2 szkl. daktyli (moczymy daktyle kilka godzin)
2 szkl. orzechów włoskich (pekan) (moczymy orzechy całą noc)
1 szkl. wiórków kokosowych
300 g orzechów ziemnych
2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao
3 łyżki karobu
miód
sok z połowy małej pomarańczy
sól morska
Polewa:
pół kostki masła kokosowego
1 łyżka karobu
miód
Browney
Daktyle mielimy w blenderze na gładką masę. Dodajemy namoczone orzechy włoskie. Mielimy. Przekładamy do naczynia. Dodajemy wiórki kokosowe, cynamon, kakao, karob, trochę miodu oraz sok z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki i na chwilę wstawiamy do zamrażalki.
Masło orzechowe
Obrane orzeszki ziemne mielimy w blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy. W trakcie mielenia dodajemy do orzechów trochę soli.
Z zamrażalki wyciągamy nasze ciasto. Wierzch ciasta smarujemy masłem orzechowym.
Właściwie nasze ciasto jest gotowe, jednak jeśli zdecydujecie się na zarobienie polewy, to czeka was jeszcze chwilka pracy ;)
Polewa
Do polewy potrzebne będzie roztopione masło kokosowe. Do masła dodajemy łyżkę karobu i miód (ilość wg uznania).
Wylewamy polewę na ciasto. Dodatkowo ciasto można przyozdobić orzechami lub migdałami. Foremkę z ciastem wstawiamy na 3-4 godziny do zamrażalki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz