Leczo z soczewicy

Pyszne, lekkie, pożywne. Polecam! ;)


Składniki:
na ok 6 porcji:
2 szkl. soczewicy (najlepiej brązowej, ja dałam czerwoną ;))
3 ząbki czosnku
2 łyżki garam masala
1 łyżka kurkumy
2 łyżki curry
ok 4 duże pomidory bez skórki
puszka mleka kokosowego (można przyrządzić samemu)
3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
2 cukinie ( można dać 1 cukinię i 1 bakłażana)
świeży szpinak
2 marchewki
1 czerwona cebula
groszek zielony
odrobina kolendry
sól morska
odrobina pieprzu cayenne
masło klarowane lub olej kokosowy lub olej rzepakowy nierafinowany do smażenia
ser feta do posypania

Soczewicę ugotować. W między czasie w garnku na tłuszczu zeszklić czosnek, dodać przyprawy, wymieszać po czym wrzucać warzywa. Można zacząć od utartej marchewki. Następnie paprykę, cukinię, cebulę, groszek, pomidory, szpinak. Dolać odrobinę wody. Dusić do miękkości. Dodać soczewicę, wymieszać. Posolić do smaku. Na końcu dodać mleczko kokosowe, jeszcze chwilkę gotować. 
Smacznego!
Magda


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz