Prawdziwie letnie danie dla bardzo głodnych w upalne dni :)
Składniki:
makaron ryżowy bezglutenowy
ok 5 średnich pomidorów
dwa ząbki czosnku
pół selera
mała cukinia
zielona papryka
żółta papryka
4 średnie marchewki
kurkuma
sól morska
odrobina masła klarowanego
imbir
odrobina pieprzu ziołowego
szczypta ostrej papryki
świeża pietruszka oraz bazylia
migdały
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Drobno pokroić. Razem z czosnkiem wrzucić na patelnie z podgrzanym masłem klarowanym. Trochę podsmażyć, po czym dodać wodę. Pomidory gotować tak długo, dopóki woda nie wyparuje i zrobi się pomidorowa pasta.
Pozostałe warzywa starannie myjemy i wrzucamy je do blendera. Warzywa razem z przyprawami (oprócz pietruszki i bazylii) dodajemy do gotowych, nie gotujących się już pomidorów. Całość mieszamy.
Makaron ryżowy gotujemy al dente.
Migdały ucieramy na proszek (ja najpierw drobno je pokroiłam, później użyłam moździerza kuchennego).
Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem warzywnym oraz posypujemy migdałami, pietruszką i bazylią.
Możemy makaron polać oliwą, a do dania delektować się lampką czerwonego wytrawnego wina! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz