Makaron ryżowy z warzywami

Prawdziwie letnie danie dla bardzo głodnych w upalne dni :) 

Składniki:

makaron ryżowy bezglutenowy 

ok 5 średnich pomidorów 

dwa ząbki czosnku

pół selera 

mała cukinia

zielona papryka

żółta papryka 

4 średnie marchewki

kurkuma

sól morska

odrobina masła klarowanego 

imbir

odrobina pieprzu ziołowego

szczypta ostrej papryki

świeża pietruszka oraz bazylia

migdały 


Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Drobno pokroić. Razem z czosnkiem wrzucić na patelnie z podgrzanym masłem klarowanym. Trochę podsmażyć, po czym dodać wodę. Pomidory gotować tak długo, dopóki woda nie wyparuje i zrobi się pomidorowa pasta.

Pozostałe warzywa starannie myjemy i wrzucamy je do blendera. Warzywa razem z przyprawami (oprócz pietruszki i bazylii) dodajemy do gotowych, nie gotujących się już pomidorów. Całość mieszamy. 

Makaron ryżowy gotujemy al dente. 

Migdały ucieramy na proszek (ja najpierw drobno je pokroiłam, później użyłam moździerza kuchennego).

Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem warzywnym oraz posypujemy migdałami, pietruszką i bazylią. 
Możemy makaron polać oliwą, a do dania delektować się lampką czerwonego wytrawnego wina! :)


Smacznego!
Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz